Händelser

Höst mötet

Vårt livaktiga och konstruktiva medlemsmöte lör. 15 okt i Ånimskogs bygdegård inleddes med att vår medlem Monjia Manai Sonnius berättade om islamsk konst på ett intressant och trevligt sätt. Här ett par bilder från hennes power-point-program och på Monjia själv med en av sina många målningar.


Gunilla Svensson inledde årsmötet den 15e maj med att berätta om Vedic Art. Många av hennes målningar har kommit till enligt den konstarten. Målningen här intill har hon gett namnet "Änglavakt". 

Vill du veta mer om Vedic Art kan du läsa Gunillas text nedan. 

Vedic Art bygger på gamla vediska kunskaper. Veda är sanskrit och betyder kunskap eller vetande. För ca 5000 år sedan blomstrade den vediska kulturen och efterlämnade mängder med skrifter och kunskaper om såväl konst, etik, filosofi som politik, matematik och matlagning.

I Vedic Art använder man sig av 17 livsprinciper och måleriet är ett redskap att utveckla dem. De fyra första principerna tar upp vilka grundläggande uttrycksmedel, vokabulär, som står till vårt förfogande. Både när vi målar men också när vi skapar i stort, hur vi lever. Principerna fem till fjorton handlar om satsläran och de tre sista om möjligheterna.

Vedic art är helt fritt från prestationskrav, vi målar för att finna vår egen skaparkraft, vår kreativitet. Det finns en skaparkraft i oss alla med stora inneboende möjligheter. När vi utvecklar den höjer vi vår egen medvetandenivå. Vedic art ger oss inga nya rön eller tekniker. Allt vi behöver har vi redan inom oss. Det vedic art gör är att ta ett steg i taget i rätt ordning för att väcka det inom oss som vi redan vet.

Det material vi arbetar med i första hand är penna, färgkritor och ritblock. Många använder också akryl eller akvarellfärger till de senare principerna.

Curt Källman, konstnär och människa, har under många år arbetat fram principerna i nära samarbete med Maharashi Mahesh Yogi och startade den första kursen för över femton år sedan. Curts son Johannes har nu tagit över och intresset för Vedic Art-kurserna bara ökar.

Läs mer på www.vedicart.net

Vi har tackat personalen på Handlar´n i Dals Långed.

Vår medlem Solveig Bryntesson och våra stödmedlemmar Anna-Greta Nilsson och Sven Rosell har skänkt var sin gåva till föreningen.

Årsmötet / höstmötet 19 sep. 2021


      Galleri Olikas årsmöte startade med Eva Olsson som berättade om kursverksamhet i Åmål. I några år har ca 25 män och kvinnor sytt upp 1700-talsdräkter från Karolinertiden, Karl XII. Kvinnorna syr sina dräkter själva medan Tomas Henriksson har sytt alla männens dräkter. Alla kläder består av lin, ull och bomull. Dessa fina tyger är inköpta på NK. Männen har även varsin musköt. (äldre skjutvapen) Gruppen har under årens lopp haft många "uppvisningar", både i Norge och Tyskland. Föreläsningen uppskattades av alla. Därefter startade årsmötesförhandlingarna. Efter en paus 

      Efter en paus med gott fika som Annika Langenbach och Inger Stranding ordnat fortsatte förhandlingarna och därpå årets höstmöte.

Protokoll från båda möten finns bakom fliken "OM OSS".Konstresa

Fredagen den 20 aug 2021 åkte ett gäng Galleri-Olika-medlemmar på konstresa till Karlstad. Den hade arrangerats av Inger Stranding och Yvonne Granli.

Första besöket gjorde vi på Galleri Mats Bergman i Karlstad. Mats har haft gallerier sedan 20-års-åldern och detta galleri finns även i Stockholm. Mats har en gedigen kunskap om olika måleritekniker och en del av den fick vi besökare ta del. Huvudutställaren, Anette Björk Swensson, målade så fotografisk verkligt att vi trodde att det verkligen var fotografier.

Sedan fortsatte vi till Art Gallery, Hammarö. Ett mycket vackert galleri som tidigare varit apotek och låg i anslutning till Coop. Pernilla Carlsson och Carolina Levén, som själva är konstnärer, hälsade oss varmt välkomna och berättade om sitt galleri. Skulpturerna i relief såg ut att vara i brons men var gjorda av lera!

Därefter åt vi lunch på 
Lillängshamnens Fiskrökeri 

med vacker utsikt över Vänern.

Vi avslutade dagen med ett besök hos Mimmi Design utanför Grums. Några av oss blev ägare till vackra linneplagg från Mimmis kollektion. Vi tittade även på Kenny Falkensvärds akvarellutställning "Nya tider" och Karin Lööfs vackra keramik.

Det var en fullmatad konstresa och vackert väder hade vi. 

Stort tack till Yvonne och Inger dom gjorde resan möjlig!

Galleri Olikas höstmöte 2020

       12 av våra medlemmar kom till höstmötet 11 okt. 2020.  Det inleddes med att Anders Klevmarken och Ingalill Steffner visade bilder från sina respektive resor till Lofoten aug 2019. Därefter blev det gott fika och mötesförhandlingar. Det var två ämnen som dominerade mötet: Diskussion och beslut om lokalen samt föreningens 20-årsjubileum 2021.