Inger Sääfenäve

Strandstigen 3, 666 30 Bengtsfors Tel: 070-6763490              saafenave@gmail.com 

Jag är född och uppväxt i Bengtsfors, Dalsland, Sverige år 1958. Mitt konstnärskap är och har varit en viktig del i mitt liv för att flytta fokus från min ständiga värk i kroppen som jag inte kunde förstå vad den berodde på. När jag var liten ritade jag och målade mycket, när jag vaknade på morgonen och när skulle gå och lägga mig för att slippa min smärta i kroppen. Mitt måleri har alltid fungerat som smärtlindring ända sedan jag var liten, (smärtlindring utan biverkningar). Jag lärde mig att jag kunde gå in i kreativiteten där jag vände smärtan till drivkraft, där tid och rum stod still, en värd där fantasin och känslan var mina viktiga verktyg för att uttrycka mig inifrån mig själv.

När jag var ca 7 år gammal fick jag vara med och lära mig att måla tavlor i olja hos min farbror, konstnären Nikolai Basutski, som härstammade från Estland och som var utbildad på konstfack i Tallinn. På sommarloven var jag ofta i Uddevalla hos min faster Ulla Larsson som var lärare på lågstadiet. Av henne lärde jag mig tekniken att teckna med kol. Faster skapade barnansikten i kol från olika världsdelar till Unicef. Mitt tillvalsämne i högstadiet var konst, och sommaren efter nionde klass fick jag chansen att få privatlektioner för min konstlärare Carl-Einar Tellwe, en känd Bengtsforskonstnär. I Västmanland gick jag en målarkurs i olja för konstnärinnan Anita Koski från Virsbo. Efter kursen hade jag min första konstutställning, tavlor målade i olja med pensel på Misans konstnärscafé i Bengtsfors 1995. När jag målade mina tavlor med pensel målade jag oftast hur det såg i verkligheten.

När min sjukdom eskalerade 2011, fick jag allt svårare att hålla i penseln och känseln försvann i mina fingrar. Jag ville inte ge upp mitt måleri, så i min frustration att inte kunna måla tavlor med pensel längre, började jag experimentera för att hitta andra redskap att måla med. Det första jag använde mig av var kökssvamp, och efter det utvecklades det till att jag målade med fönsterskrapa och bankomatkort. Idag använder jag mig också av sprayfärg i mitt skapande. Här börjar mina tavlor ta ett annat utryck, och jag börjar lyssna mer på min inre känsla när jag uttrycker mig på målarduken. När jag börjar måla trycker jag ut oljefärgen direkt på duken, och i stundens ingivelse växer tavlans motiv fram, inga tankar i förväg vad tavlan skall föreställa.

2013 försämrades min sjukdom avsevärt och jag fick ingen hjälp av sjukvården. Jag fick ett tips från en vän om att det fanns ett TV-program som hjälpte människor att få en diagnos. Jag bestämde mig för att söka till TV-programmet "Arga doktorn" i SVT1, och jag kom med i programmet där fick jag min diagnos fastställd efter 54 år. Mina besvär berodde på att jag hade en sällsynt diagnos; Ehlers - Danlos syndrom, en ärftlig progressiv bindvävssjukdom. I och med att jag var med i "Arga doktorn" började mitt konstnärskap ta fart i ett större perspektiv. I TV-programmet målade jag live och tv-tittarna började ringa, de ville köpa mina tavlor. Påföljden blev att jag fick möjligheten att ställa ut mina tavlor på många platser i landet t.ex. i Göteborg, Stockholm och Västerås m.m. I samband med utställningar och andra evenemang målar jag live för att visa på min målarteknik i syfte att inspirera andra att börja måla. Många intressanta möten med mina besökare leder till ny kraft att skapa tavlor.

Bengtsfors tur och retur i 20års åldern flyttade jag först till Göteborg där jag bodde i 10 år och sedan flyttat vidare till Surahammar i Västmanland. Här bodde jag och arbetade största delen av mitt liv i det egna företaget med personlig utveckling mot företag och privatpersoner. När jag blev förtidspensionär 2016, pga min sjukdom, tog jag ett beslut att vända hem igen till Bengtsfors efter 38 år. Jag flyttade in i min sommarstuga belägen vid sjön Ärtingen. Här ägnar jag mig åt mitt konstnärskap och har min målarateljé på gården i min friggebod. I dag spontanmålar jag gärna på offentliga platser för att sprida glädje och prata om konstens läkande kraft.

Facebook: Sääfenäve konst